Hvad er stress og stressfaktorer.

Stress er en biologisk naturligt reaktion hos både mennesker og dyr, stress er en hjælp når du har brug for en “turboeffekt” i en speciel situation. Turboeffekten gør at du på få sekunder  går fra en hvile tilstand til en tilstand hvor du kan handle. Her gælder det om “kamp” eller “flugt”.

Når du er i denne stresstilstand frigiver hjernen 2 stresshormoner adrenalin og kortisol. Adrenalin som de fleste kende er det første hormon som frigives, det har du sikkert mærket hvis du bliver forskrækket eller nervøs.  Du kan mærke at dit hjerte slår hurtigere, din puls og vejrtrækning  øges, dit mellemgulv pumper frisk blod ud til dine muskler.

Kort efter frigives det andet stresshormon kortisol. Det er vigtigt da kortisol hjælper din krop med at omsætte sukker og fedt, til den energi som dine muskler skal bruge. Du tære på din krop, så du er klar og parat til at kæmpe eller flygte.

Den tilstand du nu er i  kaldes for fight or fight (kamp eller flugt). Dine sanser vil være stærke og du får en ekstraordinær fysisk styrke. Denne tilstand er ikke farlig i en korter periode, men befinder du dig i denne stresstilstand i længere tid kan den give alvorlige heldbreds problemer.

En stressfaktor kan være en omstændighed eller en tilstand du muligvis oplever som stressende. Det kan være en fysisk skade, noget du oplever eller noget du tænker. Stress gør dig i stand til at håndtere situationen bedre.

De fleste stressfaktorer sker i forbindelse med oplevelser i omgivelserne som; travlhed på arbejdet, blive arbejdsløs eller frygten for en fyrring, trusler, følelsen af at have for lidt tid, hvis der ikke er sammenhæng mellem arbejdsliv og privatliv, usikkerhed, frygt, angst, sygdom, død blandt de nærmeste, jul og fødselsdage.

Nogle stressfaktorer findes og styres af dine egne tanker, som; tanker eller forestillingen om noget der er farligt, en ubehagelig situation, en frygt for uventet opgaver eller krav.

 

 Stress fakta og tal.

Stress er et stort problem i hverdagen for rigtig mange danskere, det er bekymrende og de barske tal taler deres eget sprog,  stress har altså store og alvorlige konsekvenser både for den enkelte, familien og samfundet som helhed.

I Danmark alene er 35.000 hver dag sygemeldte med stress, 430.000 danskere – det svare til 10-12 % i den erhvervsaktive alder har stort set stress symptomer hver dag, hvert år dør 1400 dansker af stress.

Ubehandlet stress udløser over halvdelen af alle depressioner og angstlidelser.